Scholen

Wat betekent deelname?

De basis van de peiling bestaat uit het bezoek van een onderzoeksteam dat in één reguliere gymles van 90 minuten verschillende beweeg- en sportactiviteiten met de leerlingen van groep 8 observeert. De belasting voor uw school bij deelname aan de peiling is derhalve gering, met zo min mogelijk verstoring van het reguliere onderwijsprogramma. We lichten hier kort de procedure toe die in het onderzoek gevolgd zal worden.

1. Aanmelding

In de eerste plaats zal één van onze onderzoekers persoonlijk contact met u opnemen met de vraag of uw school wil deelnemen aan het onderzoek. De onderzoeker kan u ook verdere uitleg geven over het belang en de opzet van het onderzoek. Tevens kan de onderzoeker meedenken hoe de peiling praktisch op school kan worden uitgevoerd. Voor de peiling wordt een steekproef van ruim 100 scholen aangeschreven. Deelname voor scholen buiten deze steekproef is helaas niet mogelijk.

2. Intakegesprek

Voorafgaand aan de peiling zal een van de onderzoekers contact opnemen met de leerkracht die de gymlessen aan de groep 8 leerlingen verzorgt, voor een zogenaamde intake. Deze intake is vooral bedoeld om meer informatie te geven over de precieze invulling van de peiling en om de mogelijkheden van de (gym)locatie en de beschikbare materialen te verkennen. Op deze manier kunnen we kijken of het circuit van vijf opdrachten op de reguliere gymlocatie kan worden afgenomen, of dat er een circuitwisseling moet plaatsvinden (bijvoorbeeld vanwege afgekeurde touwen). Tijdens de intake wordt ook gevraagd naar de invulling van het reguliere bewegingsonderwijs op de school. Het intakegesprek kan plaatsvinden tussen eind oktober 2023 en eind januari 2024.

3. Afname tijdens een reguliere gymles

De peiling wordt in principe uitgevoerd op de plaats en tijd waar de leerlingen normaal gesproken ook hun gymlessen hebben. Het plannen van de peiling zal in overleg met de school worden gedaan. U kunt aangeven op welke datum en tijd dat voor u het handigste is. Wij proberen ons daar zoveel mogelijk bij aan te passen. Tijdens de gymles van 90 minuten doorlopen de leerlingen een circuit van vijf verschillende bewegingsactiviteiten, vullen ze een korte vragenlijst in, en wordt het gewicht en de lengte van de leerling gemeten. De afname voor de peiling zal in ieder geval plaats moeten vinden in de periode januari – maart 2024. 

Door een testteam zullen verschillende opdrachten/testen worden klaargezet. Het gaat hierbij om een beperkte selectie van de opdrachten die op deze pagina zijn beschreven. De testteams die de peiling uitvoeren bestaan circa 8 getrainde testleiders die zijn geworden uit ALO-studenten (vierdejaars), recent afgestudeerde leerkrachten bewegingsonderwijs en bewegingswetenschappers. De vaste gymdocent van de leerlingen is vanzelfsprekend ook aanwezig tijdens deze les, maar hoeft geen aparte voorbereidingen te treffen.

Leerlingen zullen in deze gymles in kleine groepen (circa 5 leerlingen) de opdrachten doorlopen. De peiling wordt door het testteam voorbereid en geleid, zodat de vergelijkbaarheid van de afnames op alle scholen is gegarandeerd. De onderdelen die de leerlingen doorlopen worden ‘gescoord’ met gestandaardiseerde observatieformulieren.

Leerkrachtvragenlijst

Tijdens het intakegesprek wordt er al enige informatie verzameld over het (algemene) aanbod van het bewegingsonderwijs op uw school. Hoe gymleerkrachten de bewegingslessen voor groep 8 precies invullen, welke didactische principes zij daarbij hebben en welke overwegingen zij maken zijn onderwerpen die aan bod komen in een aparte vragenlijst voor de leerkracht die het gymonderwijs verzorgt. Indien de groepen 8 van meerdere leerkrachten gymlessen krijgen (bijvoorbeeld afwisselend door de groeps- en de vakleerkracht) vragen we al deze leerkrachten de vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst zal bij de intake op school worden achtergelaten met het verzoek deze in te vullen. De vragenlijst wordt bij de afname weer meegenomen.

Opbrengsten voor de school

De gegevens uit Peil.Sport & Bewegen 2023/2024 zijn van grote betekenis, want de resultaten bieden een basis voor een brede maatschappelijke dialoog over de kwaliteit van het Nederlandse bewegingsonderwijs. Ook voor uw school levert het iets op. Scholen die meedoen aan Peil.Sport & Bewegen 2023/2024 ontvangen in het late voorjaar/zomer van 2024 een terugrapportage. In deze rapportage kunt u zien hoe uw leerlingen hebben gepresteerd op de vijf afgenomen opdrachten. Tevens wordt een vergelijking gemaakt met de leerlingen van andere scholen die aan de peiling hebben deelgenomen. Hierdoor kunt u zien hoe uw leerlingen hebben gepresteerd op deze opdrachten ten opzichte van leerlingen op andere scholen.

Naast de terugrapportage stellen we tevens een aantal “good practices” beschikbaar op basis van interviews en observaties van ‘voorbeeld’ leerkrachten (uit het verdiepende onderzoek). De terugrapportage en de “good practices” kunnen behulpzaam zijn bij een verdere ontwikkeling van het bewegingsonderwijs op uw school. Benieuwd naar de resultaten en good practices van de voorgaande peiling? Die treft u aan op de pagina Opbrengsten.

Tijdspad

Het verloop van het Peilingsonderzoek ziet er ongeveer zo uit:

  • september tot december 2023: werving van scholen
  • oktober 2023 tot januari 2024: intakegesprekken op scholen
  • januari-maart 2024 – afnames op scholen (gymlessen)
  • april-juni 2024 – verdiepende studie op circa 12 scholen
  • zomer 2024: terugkoppeling naar deelnemende scholen

Downloads

De belangrijkste informatie over de peiling treft u aan in onderstaande folder.