Algemeen

Hoe staat het ervoor met het Nederlandse bewegingsonderwijs aan het einde van het  basisonderwijs?

Dat is de hoofdvraag van het Peilingsonderzoek Sport en Bewegen 2023/2024 dat op circa 100 basisscholen in Nederland zal worden uitgevoerd. Bewegen gaat vanzelf, maar bij het aanleren van specifieke motorische vaardigheden of het motiveren van kinderen tot bepaalde bewegingsactiviteiten kan de basisschool een belangrijke rol spelen, en dan natuurlijk met name via het bewegingsonderwijs. Daarom is het van belang om periodiek te peilen hoe het er met het bewegingsonderwijs en de beweegvaardigheid van leerlingen voor staat. Peil.Sport & Bewegen 2023/2024 richt zich op het einde van het basisonderwijs, specifiek op de leerlingen in groep 8. Om zicht te krijgen op de bewegingsvaardigheden van een goede weerspiegeling van alle kinderen in deze leeftijdgroep is een representatieve steekproef van Nederlandse basisscholen getrokken door de Inspectie van het Onderwijs.

Onderdelen Peiling

In Peil.Sport & Bewegen 2023/2024 staan de zes bouwstenen van het bewegingsonderwijs uit curriculum.nu centraal. De 6 bouwstenen van curriculum.nu zijn:

  • 1. Leren bewegen
  • 2. Gezond bewegen
  • 3. Bewegen regelen
  • 4. Bewegen betekenis geven
  • 5. Samen bewegen
  • 6. Beweegcontexten verbinden

Met verschillende gymopdrachten, spellen en een korte vragenlijst voor leerlingen proberen we zicht te krijgen op de bouwstenen 1 en 3.

De opdrachten die worden afgenomen toetsen de vaardigheid van de leerlingen in activiteiten die direct aan het bewegingsonderwijs zijn gerelateerd (bouwsteen leren bewegen). Voorbeelden hiervan zijn kaatsenballen, touwzwaaien, een doelspel en de wendsprong over de kast. Dit zijn opdrachten die normaal ook wel tijdens de gymles gedaan worden. Bewegen regelen (bouwsteen 3) wordt gemeten met een opdracht met video’s waarbij leerlingen elkaar coachen. Tot slot wordt de fitheid in enkele opdrachten en de (intrinsieke en extrinsieke) motivatie van kinderen middels een korte vragenlijst in kaart gebracht.

Er zijn 15 verschillende bewegings- en sportactiviteiten die we in deze peiling onderzoeken. Op elke school die deelneemt aan het Peilingsonderzoek wordt een circuit met vijf van deze opdrachten afgenomen. Daarnaast vullen de leerlingen een vragenlijst in over bewegen, bewegingsonderwijs en buitenschoolse sporten, en meten we het gewicht en de lengte van de leerling (zie ook de pagina ouders en leerlingen). Een circuit neemt één gymles van ongeveer 90 minuten in beslag.

Informatiefolder